viernes, 25 de abril de 2008

LA NUTRICIÓ

La nutrició és el conjunt de funcions que permet incorporar materials a les cèl·lules. Aquestes, en utilitzar-los, n'obtindran l'energia i les substàncies necessàries tant per al manteniment i la renovació de les pròpies estructures cel·lulars com per a la fabricació dels reactius específics de cada tipus de cèl·lula: enzims, hormones, anticossos, fibres, transmissors... L'arribada dels nutrients a les cèl·lules és els resultat finals d'una cadena que comença amb l'alimentació, continua amb la digestió, i vehiculada per la circulació, acaba, a través de la respiració, integrant a cada cèl·lula allò que necessita per viure. Qualsevol dèficit alimentari, digestiu, circulatori o respiratori, reduirà la nutrició cel·lular i per tant dificultarà en primer lloc la producció específica, i per fi la supervivència i la reproducció de les cèl·lules. Així, doncs, la paraula nutrició engloba processos molt diversos com ara: la digestió, l'absorció, l'aprofitament metabòlic i l'excreció de les restes.

LES NECESSITATS NUTRITIVES

L'organisme, per desenvolupar harmònicament les seves funcions, ha de rebre:
- energia per al funcionament- materials per a l'estructura corporal- elements de regulació o protecció
Totes aquestes necessitats varien d'acord amb una sèrie de factors, com ara: l'edat, el sexe, les condicions fisiològiques de cada persona i, especialment, segons l'activitat física que desenvolupa.
Necessitats d'energia
Les principals fonts d'energia alimentària es troben en els glúcids o hidrats de carboni i en els lípids o greixos. També proporcionen energia els pròtids, però tenen, primordialment, una funció estructural.

CONDICIONATS DE LES NECESSITATS NUTRICIONALS

L'organisme, per desenvolupar harmònicament les seves funcions, ha de rebre:
- energia per al funcionament- materials per a l'estructura corporal- elements de regulació o protecció
Totes aquestes necessitats varien d'acord amb una sèrie de factors, que comentaré més endavant, com ara: l'edat, el sexe, les condicions fisiològiques de cada persona i, especialment, segons l'activitat física que desenvolupa.
Necessitats d'energia
Les principals fonts d'energia alimentària es troben en els glúcids o hidrats de carboni i en els lípids o greixos. També proporcionen energia els pròtids, però tenen, primordialment, una funció estructural.

EDAT

En les primeres edats de la vida, les necessitats són proporcionalment molt superiors a les de la vellesa. Això és degut a dos motius: primer, hi ha molta més activitat física, i segon, la demanda anabòlica o de construcció és superior. També amb els anys la composició morfològica del cos varia, adquirint més massa grassa respecte a la part magra, i això fa que la demanda d'energia sigui inferior..

SEXE

Les diferències degudes a aquest paràmetre tenen la mateixa explicació morfològica esmentada, ja que a igualtat de pes, un home i una dona no tenen la mateixa construcció, és més gran el cos d'una dona, en general. Per això un home, a igualtat de condicions climàtiques i d'activitat, gasta una mica més d'energia que una dona, perquè el metabolisme bassal o consum energètic de repòs està íntimament lligat a la part magra del cos, i comparativament l'home té més massa muscular que la dona.

ACTIVITAT FISICA

Aquest és el factor que més variabilitat pot introduir en la demanda energètica d'un organisme, ja que el treball muscular és el gran consumidor d'oxigen.

L'activitat sedentària consumeix entre 80 i 100 calories per hora i en ella es realitzen accions en les quals s'està assegut i no cal moure pràcticament els braços. L'activitat lleugera ens provoca la pèrdua de 110-160 calories cada hora. L'activitat moderada gasta unes 170-240 calories per hora i les accions que es poden introduir en aquest grup són accions en les que estem drets i fem un moviment de braços moderat o bé asseguts però movent els braços vigorosament. L'activitat activa ja ens fa desprendre de més calories, entre 250 i 350 cada hora. Finalment, l'activitat molt activa ens proporciona una despesa de més de 350 calories per hora i sobretot es dóna quan fem esport.

EL PES IDEAL

Com podem saber si el nostre pes és d’ideal? Com podem saber si estem grassos realment o només ens ho sembla? Doncs hi ha una manera de fer-ho anomenada " Índice de Quetelet" o B.M.I. (Body Mass Index) que defineix la relació entre el pes i la talla al quadrat, i que és molt útil, perquè al introduir la talla, serveix per a totes les edats. La fórmula és la següent:
Índex = Pes (en Kg.) : Alçada2 (en m)
El seu valor normal és de 20 a 25 en els homes i de 19 a 24 en les dones. Fins a un 30, existeix sobrepès , més de un 30 suposa obesitat, i si l’índex sobrepassa el 40, aquesta obesitat és molt preocupant i greu. Aquesta definició no correspon a l’ordre estètic sinó mèdic, és a dir, que no correspon amb la moda, sinó amb la salut; una persona que estigui dintre dels nivell normals d’aquest índex no tindrà cap mena de problemes de salut relacionats amb aquest tema, però potser, el seu cos no serà com els dels grans models de la televisió, ja que segurament aquests, tenen un índex força inferior al 20 o al 19, segons si són homes o dones.


En aquesta imatge es veuen els aliments que s'han de consumir mes moderadament al final del triangle i els que s´han de consumir diariament a la part inferior de límatge.

L'INFORMACIÓ LE TRET D' INTERNET A LA PAGINA SEGÜENT: http://www.xtec.com/

1 comentario:

,,Cristina_ * dijo...

silvy :)

ola wppa q tal ¿?
oxe q me gust muxo como te ha qedado esto eeh !! jeje
esta muy bieen ;)

venga nos vemoooos !!
cuidatee !! :D
1 bsoo